Is opbrengstgericht werken de sleutel tot succes?

Klaslokaal kinderen

Mijn leven lang heb ik geworsteld met het vinden van de juiste balans tussen hard werken en slim werken. Lang dacht ik dat het een keuze was die je moest maken: ofwel jezelf in het zweet werken, of slimme shortcuts vinden die vaak te mooi leken om waar te zijn. Maar laatst kwam ik iets tegen wat mijn perspectief helemaal veranderde: Opbrengstgerichtwerken. In deze blogpost wil ik graag mijn ervaring en inzichten over dit onderwerp delen.

Wat is opbrengstgerichtwerken precies?

Op een dag, terwijl ik aan het googlen was naar manieren om effectiever te worden zonder mezelf uit te putten, stuitte ik op https://stichting-leerkracht.nl/. Daar vond ik uitgebreide informatie over opbrengstgerichtwerken. Het idee hierachter is simpel maar krachtig: richt al je energie en middelen daar waar ze de grootste impact hebben. Dit vereist natuurlijk wel dat je weet wat je einddoelen zijn én dat je deze continu meet en bijstuurt waar nodig.

Hoe pas ik dit toe in mijn eigen leven?

Niet lang na mijn ontdekking besloot ik zelf zo'n plan uit te rollen voor mijn eigen doeleinden. Ik begon klein; door eerst heldere doelen voor mezelf te stellen voor de komende maanden. Vervolgens brak ik deze grote doelen af naar concrete actiepunten per week. Ik merkte al snel dat door mij op specifieke resultaten te richten – zoals bijvoorbeeld het schrijven van twee blogs per week – mijn productiviteit aanzienlijk steeg, zonder dat het mij meer tijd kostte.

De valkuilen van opbrengtgerichtrijk werken

Echter, zoals met alles komt ook opbrengstgerichtheid met zijn eigen set aan uitdagingen. Voor mij was een grote valkuil verwachten direct enorme sprongen voorwaarts te maken. Terwijl in realiteit duurzame verbeteringen vaak gebeuren in kleine stapjes over tijd. Een andere hindernis kan worden gevonden in het rigide volgen van gestelde plannen waardoor spontane kansen gemist kunnen worden omdat ze niet binnen 'het plan' passen.

Gouden tips voor beginnende opbrengstridders

Voor iedereen die net als mij nieuwsgierig is geworden naar hoe zij hun werk – en misschien zelfs hun leven – efficiënter kunnen indelen door middel van oprecht gerichte arbeid, heb ik een paar tips verzameld: Wees realistisch in wat je wilt bereiken binnen gegeven tijdframes;Zorg ervoor dat jouw doeleinden concreet en meetbaar zijn;Wees flexibel genoeg om jouw plannen aan tussentijdse verandering of onverwachte kansen aan t passeren;Trouw blijven aan deze principes heeft me geholpen enorm veel rust en structuur terug brengen in zowel mijn professioneel als persoonlijk leven.


Klaslokaal kinderen